Hasznos információk és cikkek

Miért ne ürítsük ki az eldobható porzsákot?

2021.01.24 21:56
porzsakod.hu
porzsakod.hu
Miért ne ürítsük ki az eldobható porzsákot?

Az alábbi cikkekben részletesen bemutatjuk, hogy milyen hatásai lehetnek környezetünkre, a porszívónkra és a pénztárcánkra amennyiben ürítgetéssel próbálunk "csalni" az eldobható porzsákok esetében.

A manapság forgalomban lévő porszívók jelentős része használja a porzsákos porgyűjtési technikát, ami jelenleg is a legnépszerűbbek közé tartozik. Miért van ez? Miért léteznek még porzsákos porszívók? Miért jó ez nekem?

Ezekre a kérdésekre igyekszünk sokéves szervíztapasztalat mellett választ adni.

Előszőr ismertessük a porszákos porszívók működési elvét, hogy megérsük az egész folyamatot.

A porszívóban található motor, szélkerék vagy turbina felel azért, hogy vákuum képződjön a készülékben, később ezt a levegőt a porszívó hátsó részén maradéktalanul elvezeti. Ennek a turbinának, köszönhetően jön létre "szívás". A vákuum erőssége nagyban múlik a porszívó motorjának teljesítményén és a porszívó belső ergonómiáján. A szívásteljesítmény nem feltétlenül függ össze a porszívóra írt teljesítménnyel, erről részletesebben itt írunk.
A porszívóban található porzsák úgy működik, mint egy szűrő. A porzsákos kivitelnél szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis minden egyes porzsák cserénél (nem ürítésnél) kicseréljük a porszívó legelső és legfontosabb szűrőjét, magát a porzsákot.
A porzsák és a motor között még található egy motorvédő szűrő, más nevén motorfilter, ami azért fontos, hogy a véletlenül átjutott port megszűrje a motorba bejutástól .Például illeszkedési probléma, vagy a porzsák sérülése, esetleg a porzsák gyenge szűrőképessége (ez jellemző a textil porzsákokra) okozhat ilyet.

 

Mi történik akkor, ha bejut a felszívott por a motorba?

Jó minőségű mikroszálas vagy mikroszűrős porzsák esetében, illetve a motorvédő szűrő rendszeres cseréje során a por bejutása a motorba elenyésző, mondhatni egészséges határokon belül marad, ami nem csökkenti a porszívó teljesítményét és nem tesz kárt a motorban. Ez különösen igaz a motorban található apró mechanikai részeire, pl: csapágyazás elemeire. Jellemzően a finompor, mikro porszemcsék felhalmozódása fordulhat elő, a csapágyházban "beleragad" a kenőanyagba, mechanikai zsiradékokba. Ennek későbbi továbbjutását az EPA, HEPA szűrő vagy egyéb kimeneti szűrő meggátoja annak érdekében, hogy ne kerüljön vissza a környezetbe.
Gyenge minőségű és rossz szűrőképességű porzsákok esetében a por átjutásának esélye nagyobb, kárt tehet a porszívó motorjának elemeiben, lerakódhat, ezzel esetenként a porszívó halálát okozva. Figyelmeztető jel lehet a porszívó hangjának megváltozása.
Régebbi porszívók tapasztalat szerint "szívosabbak" , jobban viselik az ilyen hatásokat ellenben azok sem örök életűek. Tegyük fel a kérdést: miért tegyünk tönkre egy olyan készüléket ami tökéletesen működik még 20 év használat után is?
Újabb porszívó modellek ennél kevésbé bírják jól a kiképzést, érdemes odafigyelni az ilyen apró fortélyokra.


Nézzük meg mi történik az eldobható porzsák ürítése során.

1) Lehetlen teljesen kiüríteni

Teljesen nem lehet kiüríteni a porzsákot, a mikrorészecskék bennmaradnak a porzsák anyagának pórusaiban, így csak a nagyobb részecskéktől, kevésbé finom szemcséktől tudunk megszabadulni, a szemmel nem vagy csak alig látható részecskék tovább élnek tovább a porzsákban.


 

2) Gyengül a porzsák anyaga

Minden használat és ürítés során folyamatosan gyengül a porzsák anyaga, így az könnyen kiszakadhat vagy a rögzítőfej leválhat a porzsákról. Ha porszívózás közben szakad ki a porzsák, azzal nagy eséllyel tönkretehetjük a porszívónkat.


 

3) Egészségtelen

Higiéniai szempontból a lehető legrosszabb döntés kiüríteni ezeket a porzsákokat. Gondoljunk bele: több hét vagy hónap alatt összegyülemlett port és egyéb szerves anyagokat, (többek között poratka is) próbálunk kiüríteni belőle. Ezzel a folyamattal visszajuttajuk egy részét a levegőbe és a szervezetünkbe is az ürítés során. Kérdés, hogy megéri -e ezzel próbálkozni.


4) Csökken a porszívó szívóteljesítménye

Mint írtuk, teljesen nem lehet kiüríteni egy ilyen porzsákot, így bennemaradnak olyan részecskék, amik a porzsák anyagának pórusait eltömítik,ezzel megakadályozva a levegő zavartalan továbbjutását így a porszívó kisebb teljesítménnyel vagy erőlködve dolgozik tovább.


 

5) Nem éri meg

Jellemzően a mikroszálas porzsák mérete nagyobb a textil (üríthető) porzsákokéhoz képest, így azt tovább tudjuk használni, amíg meg nem telik. A Textil (üríthető) porzsákok drágábbak, mivel gyártása már nem jellemző, nem ritkán 15-20 darab eldobható mikroszálas porzsák is vásárolható 1 darab textil porzsák árából.
A textil porzsák anyaga használat során idővel gyengül, ürítések/mosások alkalmával sérül a szerkezete, így a szűrőképessége is. Sajnos nem örök életú.


 

Számoljunk:

1 darab mikroszálas porzsák Samsunghoz ára kb. 359 Ft. (10 darabos kiszerelés, kedvezőbb ár)
1 darab textilporzsák ára kb. 4290 Ft
1 darab textilporzsák árából 12 db mikroszálas porzsákot tudunk vásárolni, erre plusz a nagyobb befogadóképesség. Ugyanazért az Összegért 15,5 ürítésnyi ciklust kapunk eredményül.
Fontos megjegyezni, hogy a textil porzsák kb. 30%-kal kisebb befogadóképességű, így sűrűbben kell üríteni.
A textil porzsákok még új állapotukban sem szűrnek annyira, mint a jó minőségű mikroszálas porzsákok.

így könnyen kiszámítható, hogy ami a legjobban megéri az a mikroszálas porzsák.

A manapság forgalomban lévő textil porzsákok nem örök életűek. Kb 10-15 ürítési, takarítási,mosási ciklus után használhatatlanná válnak. Ezt érdemes figyelembe venni.

Egy későbbi tesztünkben még részletesebben bemutatjuk, hogy milyen hatással van az elhasznált porzsák a porszívónkra.

Miért válaszd a mikroszálas porzsákot?

 


Kérdések és válaszok:

Miért gyártanak még porzsákos porszívót, ha elérhető a porzsák nélküli technológia?

A porzsák nélküli porszívók szűrői kb harmad annyi idő alatt használódnak el, mint porzsákos társaiké. Ennek oka, hogy az előszűrést elvégzi a porzsák, ami a portartályos kivitelnél nincs.
Ezen szűrők beszerzése körülményesebb, sokkal drágább (nem ritkán 8.000 -10.000 Ft) és a piacra jellemzően néhány év után elérhetetlenek.Érdemes a porszívó vásárlásának pillanatában néhány szett szűrőt beszerezni, ha emellett döntenénk.A legnépszerűbb gyártók porszívóinak nagy többsége porzsákos. Nem ok nélkül.


 


Miért ilyen drága a porzsák?


Ez relatív. Az a drága amit kétszer kell megvásárolni.A porzsákkal nagyrészt be tudjuk biztosítani magunkat, hogy a porszívónk remélhetőleg sokáig fog működni.Bizony a porzsákoknak is meg kell felelni különböző szabványoknak, beleértve a környezetre való hatását felülvizsgáló hatósági eljárásokat.Ezek minden gyártónál pénzbe kerülnek.Egy egyszerű hasonlattal élve: mi lenne ha az autóban nem cserélnénk szűrőket,olajat,gumikat,féket stb.?
Károkat okoznánk a gépjárműben és nem érezhetnénk magunkat biztonságban.


 

Nem veszek eldobható porzsákot, mert az nem környezetkímélő.

A manapság kereskedelmi forgalomban található porzsákok nagy többsége nem mér különösebb terhetlést a környezetre. Mint minden, ami nem újrahasznosítható (mert a port nem tudjuk újrahasznosítani) előbb vagy útóbb különböző hulladékégetőkbe kerül ami az elektromos áram előállítás jelentős részéhez hozáájárul.A hőerőművek ezen az elven működnek. Egy mikroszálas porzsák elégetése során csupán csak szén és víz marad melléktermékként.
Érdemes megfigyelni,hogy a mikroszálas porzsákok esetében, illetve a legtöbb nálunk értékseített porzsáknál az illesztési fej rész már műanyag helyett papírból készül, ezzel is kímélve a környezetet. Ezzel szemben a textil porzsákok mindegyike többszörös anyagfelhasználással, zárósínnel(műanyag) és műanyag fejjel ellátottak. Valójában ez az ami nagyobb terhelés a környezet számára.
Bízunk benne, hogy számodra kielégítő magyarázattal és meggyőző érvekkel tudtunk szolgálni.Hamarosan jelentkezünk egy újabb tartalommal.

olcsobbat.hu argep.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.