Hasznos információk és cikkek

Miről árulkodik az energiacimke?

2020.11.28 07:41
porzsakod.hu
porzsakod.hu
Miről árulkodik az energiacimke?

Amit tudni kell a porszívók energiacimkéjéről

Ne tévesszen meg minket a porszívóra írt teljesítmény.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy milyen porszívót érdemes választani, így ez mostani téma szorosan összkapcsolható vele, mivel a legfontosabb szempntok között az energiacimke szemrevételezése is kiemelkedő szerepet játszik.

 Az Európai Unióban néhány éve életbe lépett szabályozás szerint a forgalomban lévő porszívók teljesítménye nem haladhatja meg a 900 W-ot. Ezzel egy korszak lezárult, mondhatnánk, hogy ezentúl soha nem lesz olyan teljesítményű porszívónk mint a mamánál ücsörgő békebeli 2000w-os ETA vagy bármelyik vetélytársa.

Szerencsére ez nem igaz. A szabályozás valóban helytálló, mivel a korlátozás életbe lépett, de az csak a villamosáramfogyasztás-ra(vagyis a motor teljesítményére) vonatkozik.
Megnyugodhatunk, ugyanis itt a szívóteljesítmény számít, ami a régi időkben valóban összefüggésbe hozható volt a motor teljesítményével de ez manapság csak részben igaz.

Higgyük el, hogy kaphatóak olyan porszívók amelyek 650W teljesítmény mellet is felül tudják múlni a régi 2000w-os porszívókat. Változik a technológia, egyre több lehetőség nyílik arra, hogy egy apró dologból óriásit kihozzunk. Gondoljunk itt a mobiltelefonokra, vagy az autókra 30 éve még egy 2000 cm3 -es autóból alig sikerült kiszorítani 70-80 lóerőt, manapság egy 900 cm3 lökettérfogatú autóból a akár dupláját is sikerül.

A számok helyett inkább a porszívó energiacimkéjét vizsgáljuk meg.


A színes sávokkal szedett részen láthatjuk az energiafogyasztást. A +, A++, A+++ a legjobb, D pedig a legrosszabb. Ez minden további esetben igaz.
Nem csak a teljesítményt, hanem a zajszintet illetve a porkibocsátást is korlátok közé terelték Az Európai Uniós jogszabályok. A zajszintet új porszívóknál 80 decibelbelben maximalizálták, míg a porkibocsátás 1%-nál nem lehet több. Ahelyett, hogy elkeserednénk, örüljünk neki, hogy ezek a korlátoások életbe léptek. Hogy miért?

-A teljesítménykorlát miatt kevesebb villamosenergiát fogyaszt, ezzel pénzt megspórolva
-A porkibocsátás 1%-os maximalizálása mellett egészségesebb/ higiénikusabb a porszívózás
-A zajszint csökkentése mellett nyugodtan pihenhetünk, míg a szomszéd porszívózik.Összehasonlításképpen íme két példa:

Könnyen látszik melyik a jobb

 

Az első képen egy viszonylag gyengébb, olcsóbb porszívó energiacimkéjét láthatjuk. A piktogramokon jól látszik, hogy nemcsak a fogyasztása magas a készüléknek, de szőnyegen kifejezetten rosszul teljesít.Keménypadlón a „C” osztályzat átlagos, míg a kifújt levegő tisztasága a legrosszabb kategóriába szorult. Fontos megtekinteni a zajszintet is ami ebben az esetben már a határokat súrolja.

A második képen egy „harmincezres” kategóriáról beszélhetünk. az „A” besorolás arról árulkodik, hogy energiatakarékos, bár léteznek energiatakarékosabbak is.
Porkibocsátás kiválóan alacsony, keménypadlón jól végzi a dolgát. Szőnyegen a „D” értékelés elég gyenge, feltehetőleg a készülékhez nem jár megfelelő szőnyegkefével ellátott fej. Ha Turbo kefés fejjel adnák a porszívót, biztosan átugrana ez az érték „D”-ről „A” -ra.


Döntsünk ésszerűen!

olcsobbat.hu argep.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.