Hasznos információk és cikkek

Milyen porszívót válasszunk?

2020.11.23 20:35
porzsakod.hu
porzsakod.hu
Milyen porszívót válasszunk?

A boltok kínálataiban rengeteg típussal és modellel találkozhatunk, ez a cikk segíthet megtalálni a megfelelő készüléket, amire valóban szükségünk van. Kattints a Tovább gombra, ha kíváncsi vagy !

Sokan szembesülhettünk már a kérdéssel, hogy milyen porszívót érdemes választani, de ehhez ismernünk kell a használati körülményeket a megfelelő kiválasztásához.

 

A boltok kínálataiban rengeteg típussal és modellel találkozhatunk, ez a cikk segíthet megtalálni a megfelelő készüléket.

Érdemes megvizsgálni, a körülményeket otthonunkban az alábbiak szerint:

- A takarítandó felület összetétele/változatossága
  Rövid vagy hosszúszálú szőnyeg, laminált padló, parketta, járólap, bútorkárpit, autókárpit?


 

  A takarítandó felület mérete                                               

  30 vagy 100 m2 a takarítandó felület? Esetleg a kettő között? Minden a felület típusán múlik ugyanis ha az a 30 m2 hosszúszálú szőnyegből áll, bosszúságot okozhat egy olcsóbb, kevésbé felszerelt porszívó amihez keménypadlóhoz való fejet kapunk. A porszívó szívóteljesítménye lehet a legjobb barátunk ebben az esetben, ugyanis egy jó szívóteljesítményű porszívóval elegendő egyszer átfutni az adott felületen ezzel időt spórolva.

 


  A porszívózás gyakorisága


Naponta, kétnaponta, hetente, havonta? Sok múlik ezen, kérdés, hogy van e allergiás a családban, úgy javasolt a napi porszívózás is akár. Ilyenkor nem árthat egy erősebb és tartósabb porszívó.  Kutya, cica?


Van e lakásban háziállat? Ha igen, indokolt sűrűbben porszívózni és olyan ezközöket használni amik alkalmasak az állati szőr hatékony eltávolítására. Az állati szőr szerves anyag, ami idővel bomlásnak indul, ezáltal kellemetlen szagokat okozva életterünkben. Különösen javasolt ezköz a porzsák illatosító rudak alkalmazása is ami a porzsákban vagy portartályban lévő rossz szagokat elfedheti.


 Mennyit szánunk rá?


-Tapasztalat, hogy a drágább porszívók nagyobb szívóteljesítménnyel bírnak, de ez nem feltétlenül igaz. Érdemes a tartósságot megvizsgálni, mennyire törékenyek a műanyag elemek, mennyi jótállást ad a kereskedő? Javasoljuk, hogy ne a legolcsóbbat vegyük meg, de ne is a legdrágábbat. A legdrágább is ugyanúgy elromolhat a garanciaidő lejárta után, de a legolcsóbb modelleknél erre nagyobb az esély. Hozzátesszük : Az a drága amit kétszer kell megvenni! Valahol a kettő között érdemes nézelődni.

                                                     Milyen porszívók közül választhatunk?

Hagyományos porszívók:
Ebben a kategóriában keresgélve találjuk meg a legnagyobb szívóerővel rendelkező készülékeket. Két különböző csoportot különíthetünk el:

Porzsákos porszívó és a porzsák nélküli porszívó.


 Porzsákos porszívó


Egyik legrégebbi típus a hagymományos porszívók tekintetében szinte minden gyártónak van porzsákos kivitelű porszívója, élettartam szempontjából ezek a típusok minősülnek a legtartósabbaknak. A porzsákok ellátása még egy 60 éves porszívóhoz megoldható, bár a boltok polcain gyakran szűkös a kínálat, jellemzőbben csak a népszerűbb márkákhoz és modellekhez kapható, de internetes rendeléseknél minden beszerezhető.
Fontos tudni, hogy a porzsák nem csak összegyűjti a port hanem úgy működik mint egy szűrő. Segít abban, hogy a motorba a lehető legkevesebb idegen anyag, finompor jusson be -ezzel kárt téve a motorban- illetve jelentős részét megszűri a pornak, hogy a legkisebb eséllyel jusson vissza a levegőbe.
A szűrés biztonsági és higiéniai további részét a motorvédő szűrő illetve a kimeneti (általában HEPA) szűrő végzi.

 Porzsák nélküli porszívó

Napjainkban szintúgy népszerűek porzsák nélküi porszívók. A technológia alapelve az, hogy a por egy ciklonikus mozgás révén a tartályban „csapdába” kerül, ezzel eleget téve a por továbbjutásának megakadályozásában. Ezzel a technikával ugyan a por és a többi anyag jelentős része megszűrhető, de  a felszívott anyag egy része az erre megfelelő szűrőbetét(ek)-be kerül. Bizonyos gyártók készülékeinél ezen szűrőbetétek tisztítása vagy mosása nem lehetséges, így azokat cserélni kell.
Előnye, hogy porzsák helyett egy tartályt kell kiüríteni, ami költségatékonnyá teszi a porszívó üzemeltetését , de a tapasztalat azt mutatja, hogy az említett szűrők nem ritkán 6-8 ezer  forintos összegért vásárolhatók meg illetve egy új termék esetében néhány év után már nem -vagy csak nehezen- beszerezhetőek.


 Álló/kézi porszívók:Ezek a készülékek teljesítmény szempontjából sokkal gyengébbnek bizonyulnak a hagyományos porszívókkal szemben, legfőképpen a praktikus használat miatt ajánlják. Létezik hálózati kábellel illetve beépített akkumulátorral felszerelt változatok is,akár kiemelhető morzsaporzívóval ellátott modellek. A port egy porgyűjtő tartályba gyűjti a porszívó. Több szűrő is helyet foglal a készülékben, megvédve ezzel a motor élettartamát és egészségünket. Bizonyos, hogy egy idő után ezek a szűrők is „elfáradnak” így csereéretté válik, ami tapasztalataink szerint nem kis összeg.
Nagy előnye, hogy a legtöbb ilyen porszívó turbo kefével  felszerelt, így a padlón illetve szőnyegeken lévő haj, állati szőr eltávolítására alkalmas. Minden a teljesítménytől függ. Napi használatra javasolt, bár a nagytakarítást jellemzően nem helyettesíti.


 Robotporszívók:

Hazánkban egyre inkább elterjedt változat, praktikus, nagy egybefüggő homogén felületeket bizonyos modellek kiválóan fel tudnak porszívózni. Szívóteljesítménye  alacsony de a forgókefék segítenek abban, hogy a port,morzsát,állati szőr maradványokat a porszívó szívórészéhez seperje. Napi használata során elvégzi helyettünk a porszívózás egy bizonyos részét de nem helyettesíti. Általánosságban a hosszúszálú szőnyegeken elég rosszul teljesít sőt bizonyos modellek el is akadhatnak benne. Leginkább olyan lakásokban érdemes használni, ahol jellemzően keménypadló található és minimális a robotporszívó számára az akadály amiben elakadhat.


 Nedves-száraz porszívók

Biztosan találkozhattunk már boltokban henger alakú, ipari porszívó kinézetű készülékekkel, kedvező áron. Tévhit, hogy minden ilyen készülék ipari porszívó lenne, legfeljebb a kinézete miatt hihetjük azt tévesen, hogy azok.
20.000-30.000 Forint között is lehet kapni egészen megbízható modelleket, megfelelő karbantartással sokig kiszolgálhat bennünket.
Nagy előnye a hagyományos porszívókkal ellentétben a sokkal nagyobb porkapacitás, ami porzsákos vagy porzsák nélküli kivitel lévén sokkal ritkább az ürítési vagy csereciklus.
Természetesen szűrő nélkül ezek sem működhetnek biztonságban így az is helyet foglal a készülékben aminek a cseréjét a gyártó évente ajánlja. Megfigyelhető, hogy a  teljesítménye nagyrészt az ártól függ, de ne tévesszen meg minket a készülék adattábláján feltüntetett teljesítmény.

 Takarítógépek:

Elérkeztünk a porszívók bajnokaihoz. Bizony mélyen zsebbe kell nyúlni, ha ilyet választunk ugyanis a legolcsóbb modellekért  is 70.000-80.000 Forintos összeget kérnek de nem ritka, hogy a legjobbak annyiba kerülhetnek, mint egy pár éves használtautó ára.Általános, otthoni felhasználás során túlteljesítenek igényinknek így láthatjuk, hogy nem feltétlenül ezekre van szükségünk. A legolcsóbb típusoknál a magas szívóteljesítmény győzhet meg minket de vegyük figyelembe a tartozékokat is amivel a gépet ellátja a gyártó. Jellemzőbben itt már figyelnek a sokoldalúságra is: Parkettakefe, szőnyegkefe (többféle), résszívó fej, matractisztító fej, vizes szívófej, turbo-kefe (forgókefés szívófej).
Tartós alkatrészek jellemzik, beleértve a szívócső anyagát ami lehet törés és szakadásbiztos, a szívófejek felépítése is lehet örök életű is akár, de inkább a motor élettartamára érdemes koncentrálni. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő odafigyeléssel sok-sok évig kiszolgál minket, ezeket a készülékeket  arra tervezték, hogy a legzordabb körülmények között is megfelelő működést biztosítsanak. Takarítással foglalkozó cégek is előszeretettel használják a manapság a drágább, de már a boltok polcain elérhető gépeket. A gyakori használat mellett elengedhetetlen a megfelelő karbantartás.

Néhány példa a porszívóvásárláshoz:

1. példa :

Lakás mérete 50 m2, jellemzően padlószőnyeg található illetve egy kis méretű hosszúszálú szőnyeg. A lakás többi részén járólap, háziállat nincs de egy hónapban egyszer a kocsit is szeretnénk kiporszívózni.

Erre válaszul tökéletesen megfelel egy középkategóriás, hagyományos porszívó is. Ára kb. 15.000-30.000 Forint között mozogna, fontos, hogy legyen parkettafej és szőnyeg (vagy kombinált szívófej) illetve egy résszívó fej is a kocsi takarításához. Fontos, hogy ha porzsák nélküli kivitelt választunk, érdeklődjünk a termékhez tartozó kiegészítők és szűrők elérhetőségéről is. Porzsákos esetében érdemes népszerűbb márkák közül választani, hogy a további tartozékok és porzsákok (gyári vagy utángyártott) sokáig elérhetőek legyenek.


 


2. Példa

Átlagos garzonlakás méret, parketta, kis szőnyeggel de van egy háziállatunk is.
Ide elegendő egy olcsóbb, gazdaságos porszívó , de azért lehet a sarokban egy kéziporszívó amivel gyorsan átfuthatunk a lakáson. Fontos, hogy a kéziporszívó rendelkezzen forgókefével, mert az állati szőr összegyűjtésére az alkalmas.

 


3.Példa

80m2-es lakás, fele-fele arányban szőnyeg és keménypadló található, időnként a garázst és az autót is szeretném kiporszívózni. Folyamatosan felújítunk, így fontos lenne, hogy egy erősebb/megbízhatóbb készüléket kapjunk. Háziállat nincs.
Ebben az esetben a korábban említett henger alakú nedves-száraz porszívók közül ajánlanánk egy középkategóriás készüléket. Kiszolgálja a nagy területek porszívózását, gyakran hosszú hálózati kábellel kapható, így eljuthatunk a lakás minden szegletébe anélkül, hogy konnektort vadászunk.  A  felújítás során keletkező építőanyag- törmelék, csiszolás után glett, megszáradt csemperagasztó igen komoly kihívást jelent egy porszívónak.Fontos, hogy ezen készülékeket száraz porszívózásnál csak porzsákkal (mikroszálas, 5 rétegű) használjuk, hogy a finompor bejutását a motorba megakadályozzuk.

 


4. Példa

60 m2-es lakás, sok szőnyeggel, javarészt hosszúszálú szőnyeg. Két kutya éli mindennapjait a lakásban, a gazdi allergiás az állati szőrre. Egy évben több alkalommal szeretnék a sarokülőt teljesen kitisztítani, mert sétálás után a kutyák szeretnek felugrani az ülőgarnitúrára illetve a gyerkőc  is kiönti véletlenül a gyümölcslevet a szőnyegre.

Sok a feltétel aminek meg kell felelni, ezért a leginkább egy takarítógépet ajánlanánk.
70.000 Forint-tól már meglepően jó minőségű készülékekkel találkozhatunk ami alkalmas a fent említett körülmények „tisztázására”.
Először is a hosszúszálú szőnyeg takarításához nagy teljesítmény és erre megfelelő porszívófej szükséges, ami egy ilyen kaliberű porszívóhoz adott. Az állati szőr illetve a rajta található allergének eltávolítására elsősorban a turbo kefe segít, ezt követően egy jó minőségű sok szűrőréteggel ellátott porzsák végül a HEPA szűrő. Már szinte mindegyik takarítógép modell rendelkezik ezen tulajdonságokkal.
Kárpittisztításhoz kárpittisztító fej -és nedvességszívó fej szükséges amivel a szőnyeget is átmoshatjuk.
Fontos, hogy megfelelő tisztítószert alkalmazzunk a gyári előírt keverési arányban és használjunk habzásgátlót a gép szennyvíz tartályában, hogy véletlenül se jusson be a motorba a nedvesség.
Jó tanács : Bármilyen erős és terhelhető a készülék, tartósan ne használjuk maximum teljesítményen, mivel ezzel csökkenthetjük a készülék élettartamát.


..

olcsobbat.hu argep.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.