PORZSÁK ÉS SZŰRŐ KERESŐ
Hasznos információk és cikkek

Minden amit tudni érdemes a HEPA szűrőről. Első rész

2020.12.14 22:09
porzsakod.hu
porzsakod.hu
Minden amit tudni érdemes a HEPA szűrőről. Első rész

Manapság egyre gyakrabban hallani ezt a kifejezést ami a legtöbb ember számára még nem tisztázott, hogy mi célt is szolgál valójában és milyen különbségek lehetnek közöttük.

Ez cikk segít megértetni, hogy a háztartásban alkalmazott szerepe miben segít nekünk és hogyan teheti egészségesebbé környezetünket

A HEPA szűrő létrejöttének története :

A High Efficiency Particulate Air Filter (Magas Hatékonyságú Részecskeszűrő) azaz a HEPA szűrő elődjének ötlete a korai filtertehcnikára vezethető vissza. A szennyezett levegő szűrése és tisztításának első módozatai már megjelentek az ipari forradalom idején is a megnövekedett korom,füst és egyéb légszennyező anyagok elterjedése miatt.

 

Később ezeket a módszereket felhasználták a bányászok és tűzoltók munkájának segítése érdekében.
A technológia fejlődésével a következő mérföldkő a második világháború alkalmával az atombomba fejlesztésénél könyvelhető el, ahol véletlenszerűen egymáshoz illesztett üvegszálat és egyéb szintetikus anyagokat használtak fel.Célja az volt, hogy megvédjék a katonákat a radioaktív részecskéktől, de hamar kiderült, hogy erre a HEPA szűrő alkalmatlan, ellenben bizonyos mérgező gázok ellen hatásosnak bizonyult.


Az Egyesült Államok kezdeményezésére 1963-ban meghozott környezetvédelmi törvény (Clean Air Act) jelentette a valódi áttörést amely hatására visszaszoríthatták a légszennyezést, igaz abban az időben csak az Egyesült Államok országaiban lépett életbe, Európában később az UNE-EN 1822 szabványra hivatkozva ahol meghatározásra került Az EPA, HEPA és az ULPA. Ezen szabvány alapján használható :A HEPA nem kifejezetten egy filter típust jelöl, hanem olyan filterek gyűjtőneve amelyek az adott szabványnak megfelelnek..

A három típusnak eleget téve a filtereket következő tulajdonságok jellemzik:

Az EPA szűrő (
Efficient air filter) avagy a hatékony szemcse légszűrő 85% - 99,5% -os hatékonysággal szűri meg a 0,3 mikron-nál nagyobb részecskéket így hatékonysága a szabványnak megfelel, de a leggyengyébb vetélytársai között. Kategóriáján belül EPA E10 (85%), EPA E11 (95%), és EPA E12 (99,5%) típusokat különböztetünk meg, ezek még szabvány szerint nem számítanak HEPA szűrőnek, de sok esetben Az EPA E12-t úgy jelölik, sajnos tévesen.A HEPA szűrő (High Efficiency Air filters ), a magas hatékonyságú levegőszűrő) alapfeltétele, hogy legalább 99,95 %-át szűrje meg a pornak (ez az Egyesült Államokban szigorúbb, 99,97%).
A szemcseméret határa az EPA szűrőhez hasonlóan itt is 0,3 mikron. Két különböző típust használnak a gyártók: HEPA H13 (99,95%) és HEPA H14 (99,995%).A modern porszívók többségében ez található. Ezt a technológiát használják korházakban, kiemelten műtőkben, bevásárlóközpontokban légcsatornákban elhelyezve. A HEPA-type, HEPA-style megnevezésű szűrők valójában nem HEPA szűrők a garantált szűrési képességet sok esetben nem teljesítik.A jó minőségű mikroszálas porzsákok hasonlóképpen szűrik meg a port.
Az ULPA szűrő (ultra low penetration air filter) a szűrők között a leghatékonyabb munkát végzi, ügyelve arra, hogy a lehető legkevesebb mikropor, pollen, allergén, kórokozó és vírusrészecske juthasson vissza a levegőbe. Bizonyos intézmények, különösképpen az egészségügyben, gyógyszergyárakban alkalmazható, de manapság már néhány hagyományos porszívónál is elérhető.
Az ULPA szűrők között is megkülönböztethetünk néhány típust: U15 (99.9995%), U16 (99.99995%), U17 (99.999995%)
Az U17 szűrő már a 0,1 mikron méretű részecskék befogására is igen magas hatékonysággal alkalmasnak nevezhető.


Köszönjük, hogy elolvastad, a következő részben további részletekkel bővítjük az olvasmányt! 

vatera.hu